top of page

Makarony, czyli szybkie i łatwe obiady na łódce.

Spaghetti/tagliatelle z pieczarkami i boczkiem

  1. Boczek pokroić w kostkę lub paski – podsmażyć.

  2. Pieczarki pokroić w plasterki – dorzucić do boczku i podsmażyć.

  3. Do boczku i pieczarek wlać słodką śmietankę 18%, dodać oregano i odrobinę bazylii. Zredukować ewentualnie zagęścić. Doprawić solą i pieprzem.

  4. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.

Wymieszać sos i makaron. Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem lub grana padano.



Penne ze szpinakiem i kurczakiem

  1. Cebulę zeszklić na patelni.

  2. Kilka ząbków czosnku drobno posiekać lub przepuścić przez praskę i dodać do cebuli. Uważać żeby się nie przypalił.

  3. Dodać szpinak (świeży lub mrożony) i dusić pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem.

  4. Pokroić pierś z kurczaka w kostkę 2-3 cm, posypać solą i pieprzem i przez chwilę smażyć na oliwie.

  5. Dodać kurczaka do szpinaku i chwilę dusić.

  6. Dodać słodką śmietankę i dobrze wymieszać. Chwilę gotować.

  7. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.

Wymieszać makaron z sosem. Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem lub grana padano



Spagetti z krewetkami

  1. Nastawić makaron i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Pomidorki koktailowe (całe lub przekrojone na pół) wrzucić do garnka, dolać trochę wody spod makaronu i poddusić chwilę.

  3. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek i drobno pokrojone chilli. Nie mogą się przypalić.

  4. Wrzucić obrane krewetki tygrysie. Smażyć przez 1-2 minuty z każdej strony.

  5. Gdy krewetki złapią różowy kolor zdjąć z ognia.

  6. Do pomidorków dodać krewetki z sosem z patelni i dusić przez 2-3 min.

Do garnka z krewetkami i pomidorkami wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki.



0 komentarzy
bottom of page