Spaghetti/tagliatelle z pieczarkami i boczkiem
Boczek pokroić w kostkę lub paski – podsmażyć.
Pieczarki pokroić w plasterki – dorzucić do boczku i podsmażyć.
Do boczku i pieczarek wlać słodką śmietankę 18%, dodać oregano i odrobinę bazylii. Zredukować ewentualnie zagęścić. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Wymieszać sos i makaron. Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem lub grana padano.
Penne ze szpinakiem i kurczakiem
Cebulę zeszklić na patelni.
Kilka ząbków czosnku drobno posiekać lub przepuścić przez praskę i dodać do cebuli. Uważać żeby się nie przypalił.
Dodać szpinak (świeży lub mrożony) i dusić pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem.
Pokroić pierś z kurczaka w kostkę 2-3 cm, posypać solą i pieprzem i przez chwilę smażyć na oliwie.
Dodać kurczaka do szpinaku i chwilę dusić.
Dodać słodką śmietankę i dobrze wymieszać. Chwilę gotować.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Wymieszać makaron z sosem. Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem lub grana padano
Spagetti z krewetkami
Nastawić makaron i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pomidorki koktailowe (całe lub przekrojone na pół) wrzucić do garnka, dolać trochę wody spod makaronu i poddusić chwilę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek i drobno pokrojone chilli. Nie mogą się przypalić.
Wrzucić obrane krewetki tygrysie. Smażyć przez 1-2 minuty z każdej strony.
Gdy krewetki złapią różowy kolor zdjąć z ognia.
Do pomidorków dodać krewetki z sosem z patelni i dusić przez 2-3 min.
Do garnka z krewetkami i pomidorkami wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki.
Comments